Onshore
Bij REASeuro wordt het volledige Niet Gesprongen Explosieven (NGE)-bodemonderzoek vertaald in een 5-fasen aanpak, wat onze opdrachtgever inzicht geeft in het gehele proces van advies tot uitvoering.
Advies
Een kwalitatief goed advies kan u veel tijd en geld besparen. Met dit doel voor ogen adviseert REASeuro over alle aan explosieven gerelateerde vraagstukken.
Daarbij geeft REASeuro een realistische en eerlijke kostenindicatie voor de mogelijk te nemen vervolgstappen binnen uw project en zijn onze adviezen praktisch en helder.
REASeuro heeft een totaalaanpak ontwikkeld die bestaat uit 5 afzonderlijke fasen van het volledige Niet Gesprongen Explosieven (NGE)-bodemonderzoek. Door deze aanpak krijgt u als opdrachtgever overzicht in het volledige proces van NGE-bodemonderzoek; van advies tot uitvoering.
Fase 1 – Historisch Vooronderzoek – Niet Gesprongen Explosieven (HVO-NGE)
Het HVO-NGE informeert u over het mogelijke risico op aanwezigheid van explosieven binnen uw project. Ons team van academisch geschoolde historici en Senior Deskundigen Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten (OOO) inventariseert, beoordeelt en evalueert de oorlogshandelingen die mogelijk hebben geleid tot het achterblijven van explosieven in het werkgebied. Hiervoor beroepen zij zich op feitelijk bronmateriaal. Tot slot adviseert REASeuro met het HVO-NGE over de te nemen vervolgstappen binnen uw project.
Inmiddels heeft REASeuro een enorme kennisbank opgebouwd met feitelijk materiaal, zoals luchtfoto’s, literatuur, rapporten en kaarten. Om deze informatie geografisch te plaatsen, is voor REASeuro een op maat gemaakt Geografisch Informatie Systeem (GIS) ontwikkeld. Daarmee kunnen we onze bevindingen uit het vooronderzoek eveneens visueel aan u rapporteren.
Fase 2 – Projectgebonden Risicoanalyse – Niet Gesprongen Explosieven (PRA-NGE)
Als voorgenomen grondroerende werkzaamheden in NGE-Risicogebieden plaatsvinden, dient een Projectgebonden Risicoanalyse Niet Gesprongen Explosieven (PRA-NGE) te worden uitgevoerd. De PRA-NGE is een bureaustudie waarin de risico´s van de uit te voeren werkzaamheden in relatie tot de aan te treffen Niet Gesprongen Explosieven (NGE) in kaart worden gebracht.
Het is noodzakelijk dat de werkzaamheden met voldoende diepgang en deskundigheid worden uitgevoerd. Daarom zetten wij een team in bestaande uit historici, ingenieurs, GIS-specialisten en (Senior) Deskundigen-OOO.
De locatiespecifieke omstandigheden met betrekking tot de huidige situatie van het werkgebied worden in kaart gebracht. Er wordt dan ingegaan op de maaiveldhoogtes, de grondwaterstanden, de bodemopbouw, de milieu-hygiënische kwaliteit, archeologische waarden en de mogelijk aanwezige detectieverstoringen.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Remco Hendriks
Mail: [email protected] of telefonisch: 013-5186076
Uitvoering
Nadat de adviesfase is doorlopen, volgt de uitvoeringsfase waarbij een uitgebreid projectplan wordt opgesteld dat volledig voldoet aan alle wettelijke regels. Daarna kan het werkelijke opsporingsonderzoek uitgevoerd worden.
Fase 3 – Projectplan
In het rapport wordt ingegaan op alle relevante aspecten voorafgaand aan en tijdens de uitvoering van het NGE-bodemonderzoek. Het biedt een leidraad bij de uitvoering zodat er geen verhoogd risico optreedt voor het uitvoerende personeel en de omgeving. In het rapport wordt onder andere ingegaan op de achtergronden van het project, de projectorganisatie, werkmethodes en veiligheidsaspecten.
Het identificeren en plannen van de processen die nodig zijn voor een veilige, deskundige en juiste uitvoering van het NGE-bodemonderzoek. Tevens wordt de uitvoering van het opsporingsproces zo goed mogelijk afgestemd op de uitvoering van de reguliere werkzaamheden.
Het projectplan wordt opgesteld volgens het CS-OOO en vigerende Arbowetgeving.
Fase 4 – Uitvoering
Nadat het Projectplan in overleg met de betrokken partijen is vastgesteld en goedgekeurd, kan de daadwerkelijke opsporing worden uitgevoerd en eventuele ruiming worden gecoördineerd.
Het opsporen van NGE is uiteraard niet zonder risico. Dat dit zorgvuldig en veilig gebeurt, is in het belang van zowel de opdrachtgever, de personen op de projectlocatie als de omgeving.
Het doel van de opdracht en dit NGE-bodemonderzoek betreft het in kaart brengen (detecteren) van mogelijk aanwezige NGE binnen het opsporingsgebied. Hierbij moet gesteld worden dat het NGE-bodemonderzoek naar de huidige stand van de techniek wordt uitgevoerd en dat de eventueel aanwezige NGE een aan het maaiveld detecteerbare afwijking van het aardmagnetisch veld moeten veroorzaken of zich binnen het meetbereik van de actieve detector bevinden.
Detectie
Bijna elk project in uitvoering begint met het uitvoeren van een detectieonderzoek. Hierbij wordt de aanwezigheid van (mogelijke) explosieven vastgesteld, door het met behulp van detectieapparatuur uitvoeren van een meting en de beoordeling van deze meetgegevens.
Op basis van de uitkomsten van het detectieonderzoek wordt inzicht verkregen in de mogelijk noodzakelijke vervolgwerkzaamheden.
Het detectieteam detecteert het te onderzoeken gebied en verwerkt de resultaten. Het detectieteam is verantwoordelijk voor een kwalitatieve en tijdige uitvoering van de hen door de teamleider toegewezen taken.
De resultaten worden geïnterpreteerd door of onder verantwoordelijkheid van een Senior Deskundige OOO.
REASeuro is gespecialiseerd in alle facetten van het NGE-bodemonderzoek, waaronder o.a. maar niet beperkt tot:
- Realtime dieptedetectie: een methode om snel tot grote dieptes te kunnen detecteren.
- Waterbodemoppervlaktedetectie: dankzij onze meetapparatuur kunnen we ook grote oppervlakten op de waterbodem snel en effectief detecteren.
- Duikwerkzaamheden: ook onder water voeren we een NGE-bodemonderzoek uit.
- Munitiescheidingsinstallatie: we kunnen o.a. een munitiescheidingsinstallatie voor baggerspecie inzetten. Hiermee worden hoge producties gehaald en kunnen baggerprojecten waar explosieven kunnen worden aangetroffen snel, veilig en doelmatig worden uitgevoerd.
Benaderen
Bij het benaderen wordt de exacte ligplaats én diepte van gedetecteerde objecten 3-dimensionaal vastgesteld. Door het laagsgewijs ontgraven, handmatig of met beveiligde machines, wordt het object blootgelegd.
Identificeren
Tijdens het identificeren kan worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van een explosief en kan worden bepaald om welk soort explosief het gaat en de conditie waarin het wordt aangetroffen.
(Tijdelijk) veiligstellen
Na het benaderen en identificeren worden de eventuele risico’s bepaald en wordt het explosief tijdelijk veiliggesteld om de uitwerkingsrisico’s van het explosief in relatie tot de omgeving te beheersen tot aan het tijdstip van neutralisatie of overdracht van het explosief aan de EODD voor ruiming.
Fase 5 – Proces-verbaal van Oplevering (PvvO)
In het PvvO wordt beschreven hoe het NGE-bodemonderzoek is uitgevoerd. Tevens is aangegeven of/welke NGE zijn aangetroffen. Daarnaast zijn de bijzonderheden met betrekking tot de uitvoering van het NGE-bodemonderzoek weergegeven. Deze gegevens vormen het uitgangspunt voor de conclusie en de eventuele aanbevelingen. De uitvoering wordt geëvalueerd en de resultaten gespiegeld aan de resultaten van de vorige fasen en de opdracht (budget en planning). Daarnaast wordt een Vrij van Explosieven-verklaring (VVE) verstrekt.
Totaalaanpak; bodemsanering en archeologie.
Ook op het gebied van bodemsanering en archeologie kunt u bij REASeuro terecht. Binnen onze totaalaanpak bieden wij u, samen met onze partners, algehele ondersteuning op het gebied van voorbereiding en uitvoering van zowel bodemsanering als archeologische werkzaamheden, wat betekent dat wij u van A tot Z kunnen ontzorgen op weg naar een veilige en schone bodem en werkomgeving.
Overige diensten
Mist u de capaciteit en kennis voor het uitvoeren van uw project? Indien gewenst kan REASeuro optreden als projectmanager, toezichthouder, deelnemen aan het projectteam of uw projectmedewerkers opleiden.
Ook het adviseren of bijstellen van projectplannen behoort tot de mogelijkheden. Niet één project is hetzelfde, daarom zijn onze diensten altijd maatwerk en streven wij naar een nauwe samenwerking met de opdrachtgever.
Quickscan
Wilt u binnen korte tijd weten of u binnen uw project te maken kunt krijgen met Ontplofbare Oorlogsresten (OO)? REASeuro beschikt over een enorme kennisbank met feitelijk bronnenmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, zoals luchtfoto’s, bombardementsgegevens, gevechtsverslagen etc. Deze database maakt het mogelijk om binnen afzienbare tijd een Quickscan voor u uit te kunnen voeren, waarmee u direct inzage krijgt of er indicaties zijn dat OO binnen uw projectgebied kunnen zijn achtergebleven. Tevens zal een advies worden uitgebracht met betrekking tot de (voorbereiding op de) uit te voeren werkzaamheden. Hiermee voldoet u direct aan de eisen die conform het Arbobesluit worden gesteld, waarin staat opgenomen dat u verplicht bent om een Oriënterend Onderzoek naar OO uit te voeren.
Suppletieverzoek
Voor de kosten van opsporing naar OOO / NGE kan, onder voorwaarden, een bijdrage (suppletie) vanuit de Rijksoverheid worden verkregen. Deze bijdrage wordt uitsluitend uitgekeerd aan gemeenten en gebeurt via het ophogen van het Gemeentefonds. REASeuro levert begeleiding en ondersteuning bij het aanvragen van deze bijdrage, door het opstellen van budgetramingen en raadsvoorstellen, die nodig zijn voor het indienen van een suppletieaanvraag. De basis voor het verzoek en het raadsbesluit worden gevormd door het HVO-NGE en de PRA-NGE.
Aanbestedingen
REASeuro beschikt over de specialistische kennis en jarenlange ervaring om u te begeleiden bij aanbestedingen. We zorgen ervoor dat een juiste en heldere aanbestedingsprocedure wordt opgesteld.
Afvoer en vernietiging explosieve componenten
Voor diverse bedrijven in Nederland en België verzorgen wij de afvoer en vernietiging van componenten die een explosieve stof bevatten.
Wij verzorgen het verpakken volgens de vigerende regelgeving, regelen het transport naar de verwerker waarna er een certificaat van de vernietiging wordt verstrekt. Wij verpakken onder andere schiethamerpatronen, seinfakkels of patronen voor technische doeleinden, o.a. uit de marine- en vliegtuigindustrie.
Spontaan aantreffen van explosieven
Het aantreffen van explosieven leidt direct tot gevaar voor uw medewerkers, de omgeving en het milieu. Het gevolg hiervan is meestal een ongewenste vertraging binnen uw project doordat de werkzaamheden tijdelijk moeten worden stilgelegd. Bij het spontaan aantreffen van explosieven mist u grip op uw planning. Op dat moment is REASeuro in staat om een acute oplossing te bieden om de onvoorziene kosten en het tijdsverlies binnen uw project zoveel mogelijk te beperken.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is natuurlijk beter om ruim voor de uitvoering van uw project het explosievenprobleem inzichtelijk te hebben. Een kwalitatief goed advies sluit het risico van tijdsverlies en onvoorziene kosten uit indien er vooraf een gedegen NGE-bodemonderzoek is gedaan.