REASeuro is samen met Anteagroup bezig met de opdracht tot het uitvoeren van een update van de NGE-Risicokaart en het opstellen van een beleidskaart met bijbehorende beleidsnota voor gemeente Breda. Na het uitvoeren van het historisch vooronderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven voor de gehele gemeente bleken verschillende gebieden verdacht te zijn.
Bij Anteagroup en REASeuro is vervolgens de vraag weggelegd hoe hiermee omgegaan moest worden en of het mogelijk was om beleid te maken voor Niet Gesprongen Explosieven. Bij het uitwerken van de opdracht bleek al snel dat het historisch vooronderzoek verder aangevuld moest worden om een vollediger beeld te geven. Daarom wordt ook een update van het bestaande historisch vooronderzoek uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat gebieden nauwkeuriger afgebakend kunnen worden en dat verdachte gebieden die eerst niet op de kaart stonden nu wel inzichtelijk zijn gemaakt.
Voor het aanvullend onderzoek wordt onder andere gebruik gemaakt van LIDAR informatie waarmee in beboste gebieden als aanvulling op het bronnenmateriaal uit de 2e wereldoorlog kraters kunnen worden waargenomen. Onderstaand is een afbeelding van het Ulvenhoutse bos opgenomen, met behulp van deze informatie konden we de locatie van een beschieting exact vaststellen door het kraterpatroon dat nog steeds aanwezig is.
Om tot goed beleid te komen is het noodzakelijk om de naoorlogse periode nauwkeurig in kaart te brengen. Waar immers naoorlogs al flink gegraven of gebouwd is kan het zijn dat helemaal geen NGE meer verwacht worden. De naoorlogse uitgevoerde werkzaamheden worden met behulp van geodata vastgesteld, hiervoor wordt onder andere informatie uit de BAG, het rioleringsbeheersysteem, het KLIC, eerder NGE-onderzoek, enz. gebruikt. Na vaststelling van de naoorlogse werkzaamheden wordt samen met de gemeente geanalyseerd welke beleid aan welke gebieden gekoppeld wordt. Zo ontstaat een gedetailleerde beleidskaart die het mogelijk maakt veilig om te gaan met NGE zonder alle activiteiten binnen de gemeente ‘op slot’ te gooien. Om een indruk van het detailniveau te geven is onderstaande uitsnede van de naoorlogse inventarisatie weergegeven.
Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren voor hun grondgebied historisch vooronderzoek uit laten voeren en een risicokaart Niet Gesprongen Explosieven op laten stellen. Vaak worden hierin veel tijd, energie en middelen gestopt. Helaas wordt vervolgens zelden bijpassend beleid gemaakt. Daardoor belandt de kaart op de plank, weet niet iedereen van het bestaan af en wordt er op verschillende manieren met het NGE-risico omgegaan. Om te zorgen dat op een veilige en doelmatige manier met NGE wordt omgegaan binnen een gemeente is het formuleren van beleid en het op juiste wijze implementeren hiervan essentieel.
Om onze klanten hier zo goed mogelijk bij te helpen werken we samen met Anteagroup; de kennis van beleid en bodem van Anteagroup gecombineerd met de kennis van explosieven van REASeuro is een even krachtige als unieke combinatie binnen ons werkveld. Het resultaat is een maatwerkoplossing voor iedere gemeente die volledig op de wensen van de organisatie wordt afgestemd. Hierbij kunnen ook aanverwante thema’s als magneetvissen en metaaldetectie meegenomen worden.
Graag kom ik met U in contact om onze dienstverlening geheel vrijblijvend toe te lichten. Wanneer U uw contactgegevens invult kan ik U zo spoedig mogelijk terugbellen!
Geïnteresseerd in onze expertise en aanpak?
Laat hier uw gegevens achter. We nemen spoedig contact met u op.
Of bel ons via +31 (0)13 518 60 76.