Al meer dan een decennium slaan gemeente Gouda en REASeuro de handen ineen om Ontplofbare Oorlogsresten (OO) in kaart te brengen en te verwijderen. Eén van de meest recente ontwikkelingen in deze samenwerking was het updaten van de gemeentebrede Verwachtingskaart Ontplofbare Oorlogsresten in 2021.
De eerste versie van deze kaart is reeds in 2006 door REASeuro opgesteld. De laatste aanpassingen zijn in 2013 uitgevoerd, echter heeft REASeuro sinds die tijd de collectie bronnenmateriaal drastisch uitgebreid en hebben op meerdere fronten technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Het resultaat is, afgezien van een geüpdatete verwachtingskaart, een prettige samenwerking welke ook in de toekomst zal leiden tot een bevordering van de openbare veiligheid in de gemeente Gouda.
De aanleiding voor het updaten van de kaart is dat ontwikkelingen binnen REASeuro ervoor zorgden dat het afbakenen van Verwachtingsgebieden OO tegenwoordig beter, accurater en specifieker gedaan kan worden. Hoewel Gouda het geweld van de meidagen 1940 bespaard bleef, hebben de bezetting en geallieerde bombardementen wel degelijk sporen achtergelaten. Zo blijkt dat Gouda weleens ‘per ongeluk’ gebombardeerd is door geallieerde piloten, die zich in het heetst van de strijd vergisten in de locatie of het doelwit. Dit gebeurde bijvoorbeeld aan de Cornelis Ketelstraat, op 18 mei 1941.
Bij dit bombardement zijn twee bommen terechtgekomen op panden aan de Cornelis Ketelstraat. Een derde bom is later als blindganger geruimd door de EODD. Aan de hand van nieuw verkregen bronnenmateriaal heeft REASeuro een analyse kunnen uitvoeren, welke aantoonde dat in totaal vier bommen zijn afgeworpen tijdens dit bombardement. Om deze reden is uiteindelijk een Verwachtingsgebied OO afgebakend naar aanleiding van de aanwezigheid van een vierde missende bom.
In de gemeentebrede Verwachtingskaart OO zijn meer indicaties van dit soort oorlogshandelingen, verspreid over de gehele gemeente Gouda. Hierna is besloten om als volgende stap in de samenwerking tussen de gemeente en REASeuro een Beleidskaart op te stellen. Deze kaart kan vervolgens gebruikt worden om beleid te ontwikkelen voor toekomstige grondroerende projecten in de gemeente Gouda. Op deze manier dragen de gemeente Gouda en REASeuro bij aan veiligheid in de publieke omgeving.