NGE-Atlas
Direct naar NGE-Atlas – klik hier
Sinds haar oprichting in 1998 heeft REASeuro haar opdrachtgevers getracht zo efficiënt en pragmatisch mogelijk te helpen met vraagstukken omtrent Niet Gesprongen Explosieven (NGE). Het jarenlang verzamelen van relevante informatie, het binnenhalen van expertise en het opdoen van ervaring met NGE-projecten in binnen- en buitenland heeft geleid tot een enorme kennisbank in de vorm van het REASeuro Competence Center (RCC). Met het RCC bieden wij onze opdrachtgevers antwoord op allerhande vragen die spelen rondom NGE. Een van de veelgehoorde vragen voor het RCC is of REASeuro snel en effectief antwoord kan geven op de vraag of NGE verwacht worden binnen een bepaald gebied.
Achtergebleven NGE blijven namelijk een actueel probleem. Jaarlijks worden er nog steeds honderden NGE op diverse locaties aangetroffen en geruimd. De NGE worden niet alleen aangetroffen bij werkzaamheden in de bodem, maar ook door bijvoorbeeld toevalsvondsten en magneetvissers. Voor gemeenten, archeologische bureaus, projectontwikkelaars, nutsbedrijven, particulieren en andere belanghebbenden die bezig zijn met werken in de bodem is het lastig om snel inzage te krijgen of de NGE-problematiek ook een rol speelt binnen hun project of perceel. Data met betrekking tot de bodem wordt steeds meer algemeen beschikbaar voor iedereen, maar specifiek over het onderwerp NGE is deze informatie nog niet makkelijk toegankelijk.
Om hulp te bieden bij bovenstaande problematiek heeft het RCC ter ere van het 25-jarig bestaan van REASeuro de NGE-Atlas gelanceerd. De NGE-Atlas is hét hulpmiddel om binnen zeer korte tijd antwoord te geven op de vraag: is er binnen mijn (project)gebied sprake van een verhoogde kans op aantreffen van NGE? Om deze vraag te beantwoorden wordt er gebruik gemaakt van onze GIS-database. Deze database is gevuld met historisch bronnenmateriaal met betrekking tot oorlogshandelingen. Binnen drie werkdagen ontvangt u van ons een locatiespecifiek Oriënterend Onderzoek. Hierin wordt op basis van historische data en analyse een advies gegeven of vervolgstappen, met betrekking tot NGE, noodzakelijk zijn voor uw project of perceel.
In Nederland is iedere opdrachtgever verplicht om bij projecten, waarbij de (water)bodem geroerd wordt, onderzoek te laten doen naar de mogelijke aanwezigheid en risico’s betreffende NGE. Voor opdrachtgevers die gebruik maken van de NGE-Atlas geldt dat zij direct voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit het Arbobesluit (artikelen 2.26 en 4.10, lid 1 t/m lid 4), namelijk dat alvorens de werkzaamheden aanvangen een Oriënterend Onderzoek dient te zijn ingesteld.
Wilt u weten of er een verhoogde kans bestaat op het aantreffen van NGE binnen uw projectlocatie of perceel? Vraag dan snel via deze link een Oriënterend Onderzoek op onze NGE-Atlas aan.